Referat: IFK Hässleholm - Hässleholms IF
IFK - HIF 0-2
2023-06-21 22:47, Hem

1232 fotbollssugna supporters hade tagit sig ner till Österås för att se ytterligare ett derby mellan stadens två bästa lag. IFK Hässleholm spelade ”hemma”, vädret var till sin fördel och Sparbanken Skåne var matchvärd. Det fanns fina förutsättningar för en härlig fotbollskväll.

Det började dock inte så bra för IFK. Redan efter uppvärmningen fick Edvin Nilsson kasta in den berömda handduken efter en skadekänning. Wictor Willseus ersatte från start.

Det dröjde inte mer än en minut innan IFK spelade sig fram på vänsterkanten och efter ett inspel hamnade bollen hos Hampus Nilsson som fick ett fint skottläge. Skottet hamnade dock rätt långt över målet. Detta var kanske IFKs bästa chans i matchen och det var ändå inte en riktigt het chans. HIFs bästa chans i första halvlek hade Elias Karimi på ett fräsande skott från vänster nära mål och som gick rätt på Victor Stulic. I den 32 minuten ropade även HIF efter straff, men domaren valde rätteligen att fria. Hela första halvleken var väldigt chansfattig med ett visst övertag i bollinnehav för HIF. HIF överbelastade gärna med flera spelare på vår högerkant och de farligare spelsekvenserna som de skapade uppstod oftast därifrån. Viktor Ahlgren m.fl. lyckades dock freda vårt målområde, oftast med en hörna som resultat.

I paus byttes Adham El Youssef in mot Wictor Willseus. Matchkaraktären I andra halvlek var den samma. HIF hade mest boll och IFK hade svårt att etablera spel på sista tredjedelen. Våra mittfältare gjorde ett stort jobb, men HIF stod ofta rätt och vann något fler dueller än oss. Mellan 63:e och 70:e gör dock HIF några byten som kommer att bli matchavgörande. Framför allt får nog ett av dessa byten anses vara det och det är när den gamla IFK-bekantingen Lucas Johnsson kommer in på plan. Han börjar med att avsluta i ett farligt läge i den 76:e minuten. Därefter gör han 0-1 för HIF i den 77:e minuten. Därmed ändras karaktären i matchen och IFK börjar flytta upp spelare i anfallsposition. Stundom lyckas IFK etablera mer press på HIF, men vi skapar trots det inte mycket mer än några inlägg som HIF rätt enkelt kan få bort. Samtidigt kan HIF inrikta sig på omställningsspel och matchen öppnas upp. Matchen avgörs i den 93:e minuten då ett sargat IFK-försvar tillåter Lucas Johnsson dra till ett skott mot mål….. och vilket mål det var. Strax efter den urladdningen blåste domaren av matchen.

Det var inte IFKs bästa match för året, men samtidigt mötte vi ett tätt och tålmodigt HIF som gör det mycket svårt för oss. Grabbarna kämpade bra men lyckades i denna match inte skapa mycket framåt. En bit in i matchen förstod man att det första målet skulle bli mycket viktigt i en för övrigt chansfattig tillställning och det blev det också. När det väl kom var det trots allt ingen överraskning att det var HIF som gjorde det efter ett stunds tryck mot vårt mål. Nu slickar vi såren och inriktar oss på att bli skadefria till höstens matcher.

Bästa spelare i respektive lag utsågs av Gamla IFK:are och det blev Victor Stulic i IFK och Anton Branting i HIF. De fick vars ett presentkort på ICA Maxi som pris.