Plats:Bortamatch
Kristianstad FC - IFK Hässleholm 1-2 (1-1)
2019-02-23 09:31
Lucas Johnsson kvitterade för IFK strax innan halvtidsvila
IFK åkte till Kristianstad för säsongens första bortamatch. Laget fick problem med två tidiga skador och hade två spelare som spelade sista 20 minuterna med kramp. Trots det lyckades IFK på nytt vända och vinna.
Redan på uppvärmningen fick Egzon Ademi kasta in handduken p.g.a. smärtor i knäet. Isak Orajärvi kom in och spelade till vänster i trebackslinjen som förutom Orajärvi utgjordes av Simon Henningsson och Isak Olsson. Tio minuter in i matchen gick det inte heller längre för Mustafa Owaid vars fot inte höll för matchspel. Patrick Osiako ersatte och Abelto Ikose flyttade ut till vänster på mittfältet.

Matchen inledde Kristianstad bäst då deras motrörelser och långa bollar skapade viss oreda i IFK:s backlinje. IFK började spela markeringsförsvar utan inslag av zonspel vilket Kristianstad tackade för då det uppstod stora ytor i bortalaget. Ett flertal gånger tog sig KFC in i straffområdet och hotade genom lite halvchanser. Det var också både väntat och logiskt att hemmalaget i den 12e minuten tog ledningen då Hassan Lawrence skickade upp bollen i nättaket.

IFK hade fortsatta problem ett tag till och KFC hade framförallt ett antal hörnor där man fick in mycket folk mot Alexander Nilsson som var kapten för dagen.

Kristianstad flyttade fram många spelare i sina anfall och när IFK lyckades vinna boll eller spela sig förbi deras höga förstapress fanns det fina ytor att ta sig fram i. Allt för ofta fattades svåra beslut och allt för ofta slarvade man bort bollen genom raka passningar in i mitten som KFC istället kunde ställa om på.
I slutet av halvleken fick vi dock se glimtar av lite bollinnehav och anfallsspel och då kunde även IFK kvittera. Lucas Johnsson fick bollen precis utanför straffområdet och behärskat skickade han in 1-1 i målvaktens bortre hörn.

I den 55e minuten gjorde IFK sitt sista byte när Patrick Osiako inte kunde fortsätta efter den smäll han fick i mitten av den första halvleken. Mattias Jönsson ersatte.

I den andra halvleken fick IFK full kontroll på KFC som antingen vände boll i backlinjen men inte hittade några spelvägar framåt eller så skickade de längre bollar på chans men det läste gulsvartas försvarare av på ett imponerande sätt.

IFK fick även bättre sekvenser i sitt anfallsspel då man lyckades flytta boll över större ytor snabbare än i den första halvleken. IFK fick med sig mittfältet och kunde kombinera sig fram. Länge saknades dock kvalité i de avgörande momenten. Tills Mike Andrew blev serverad en smart boll i djupled av Carl Mujaguzi, rundade målvakten och skickade behärskat in 2-1 i den 70e minuten.

IFK fortsatte känna sig trygga i sitt försvarsspel och även om KFC hade en del boll var det sällan som IFK blev oorganiserade eller sårade i de farliga ytorna. Oftast hamnade spelet på utsidan om både mittfält och backlinje.

Det var istället IFK som fick nästa heta chans när Carl Mujaguzi fick fast bollen i straffområdet, lyckades peta bollen förbi målvakten men hamnade i obalans och skottet gick precis utanför den högra stolpen.
IFK avslutade med kramp på Mike Andrew och Mohammed Hamdan sista 20 men hela laget visade stark karaktär och gjorde färdigt matchen. IFK kunde hålla ut och vinna med 2-1.

"Vi gick på bakslag efter bakslag med skador och ett tidigt underläge på det. Vi hade stora problem i början av matchen. Spelarna kunde valt att ge upp och låtit matchen rinna iväg till KFCs fördel men istället växte varje spelare, tog ett allt större ansvar och det jobbades kopiöst hårt för lagkamraterna genom hela matchen"

"Kvitteringen var skön att få innan paus och i andra halvlek tycker jag vi gör många bra saker. Vi fattar smarta beslut och spelar snabbare i vårt anfallsspel, vi lyckas hitta lite kombinationer och hota både i djupled och genom spelvändningar. Defensivt lyckas vi för att vi är tydliga och jobbar hårt redan från forwards. Vi är tydliga i styrningen och det blir betydligt enklare för våra mittbackar att läsa av situationerna och positionera sig rätt"

"Vi byggde karaktär, sammanhållning och fick en tuff genomkörare på flertalet spelare. Nu är vi halvvägs genom försäsongen och vi har åtta träningspass innan nästa match. Från och med måndag är det dags att höja nivån ytterligare ett par steg men det har vi goda möjligheter till. Spelarna har tagit stora steg mentalt och fotbollsmässigt men vi är långt ifrån nöjda eller färdiga här", säger IFK-tränaren Jonas Jönsson