Samling:12:00
Oavgjort för IFK på Vapenvallen
2020-06-15 10:07
Elliot Nilsson gjorde IFK:s första seriemål för säsongen Foto: Marika Höghäll/ NSK
Under söndagen begav sig IFK till Vapenvallen i Huskvarna för att spela efterlängtad seriepremiär. I en intensiv och svängig match där båda lagen hade starka perioder och skapade farliga målchanser delades poängen lika sedan hemmalaget kvitterat till 2-2 i den 85:e minuten.
IFK kom liksom Husqvarna till match med förberedelser som enbart bestått av träning de senaste månaderna p.g.a. förbudet som varit mot matchspel för seniorer. Det var ett tomt men soligt Vapenvallen som tog emot de båda lagen.

Inledningsvis turades lagen om att skapa chanser där IFK hade lite problem med långa insparkar och fick även några omställningar mot sig vid bolltapp på mittplan. IFK skapade också ett antal halvchanser men kom inte till de riktigt intressanta ytorna.

Efter första kvarten kände IFK-lägret att de började få grepp om matchen och hade en bra period som tyvärr avslutades med att hemmalaget tog ledningen på en hörna där Didric Andersson tilläts nicka in bollen från nära håll framför Carl Lundahl Persson. Efter ledningsmålet blev IFK allt försiktigare och det var mer spel i backlinjen samt tillbaka till backlinjen än fram mot forwards.

I andra halvlek rivstartade sedan IFK och redan efter en minut gjorde Elliot Nilsson IFK:s första seriemål för säsongen. Nilsson som gjorde sin första start i seriespel för IFK kom loss från sin högersida och sköt ett skott som målvakten klarade, men inte bättre än att Nilsson själv kunde skjuta in returen.

IFK hade en stark period under de första 25 minuterna av andra halvlek och ägde mycket boll på Husqvarnas planhalva och skapade en del chanser medan hemmalaget kändes allt tröttare. I den 59:e minuten var det så fjolårets skyttekung Mike Andrews tur att öppna sitt målkonto. I en omställning från eget straffområde nådde bollen Theo Ekström som precis frispelade Andrew i djupled och fri redan från mittplan gjorde Andrew inget misstag utan placerade in bollen i målvaktens högra hörn.

Även om Husqvarna såg trötta ut var det IFK som fick störst problem när flera spelare fick kramp under andra halvlek vilket tvingade fram ett antal byten i mitten av halvleken. Det skapade oreda och Husqvarna fick energi av att se gästerna vara trötta.

Det var dock fortsatt IFK som förde spelet och skapade några ytterligare chanser för att avgöra matchen. Hemmalaget var dock inte färdiga utan i den 85:e minuten kom kvitteringen. I slutet hade sedan IFK bud på en straff och hemmalaget sköt i ribban på stopptid. Den tempostarka premiären slutade 2-2.

"Det var roligt att få vara igång med tävlingsspel igen och jag är i stora drag nöjd med killarnas insats. Framförallt gör vi en otroligt fin arbetsinsats och det intensiva, aggressiva spelet vi vill spela fick vi se prov på i matchen. Starkt att hitta en vändning så snabbt i andra halvlek men surt att vi inte lyckas hålla ut hela vägen."

"Det gör mig konfunderad att vi hade så många spelare som fick kramp och även om där finns många faktorer som kan ha spelat in så måste vi följa upp detta och se till att vi inte hamnar där igen. Hade vi kunnat styra bytena som jag tänkt och inte tvingats till byten är jag övertygad om att vi lyckats hålla ut och inleda säsongen med en härlig seger. Spelmässigt tycker jag att vi håller minst samma nivå som Husqvarna vilket inte var fallet i höstas och det visar att vi har någonting på gång," säger IFK-tränaren Jonas Jönsson efter premiären.