SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Hässleholm
Välkommen till

Månadsbrev Mars
2021-03-02 22:12

Allmänt (Henrik Jönsson)

Tiden går fort och vi är redan inne i mars månad. En månad när många föreningar håller sina årsmöten och väljer in nya engagerade personer i sina styrelser. Det gäller även för IFK och om du, eller någon du känner, vill engagera er i IFK på något sätt så hör av dig till oss. Det finns många intressanta saker man kan hjälpa till med, och det behöver inte vara som styrelseledamot. På köpet kommer du få många nya vänner och glädjestunder tillbaka.

Vi ser hur svårt det är att hitta personer som vill hjälpa till att driva idrottsföreningar idag. Vår systerförening här i stan, FC Hessleholm, har problem att hitta folk till både styrelseposter och andra uppdrag. Detta är inget som är unikt för just FCH, utan de flesta föreningar sliter med detta. Vi tror och hoppas att det löser sig på bästa sätt för FCH, så att föreningen kan fortsätta bedriva den fantastiska verksamhet man gör idag.

 

A-truppen (Johan Persson)

Nu har vi lagt den första fysiska grunden efter att ha tränat i ungefär 2 månaderna. Vi har kommit upp i en del löpmeter som vi ska bibehålla under säsongen, men grunden har vi satt nu. Killarna har kämpat på bra och visat en fin inställning.

Träningsmatcher väntar vi på såklart, vi vet fortfarande inte när vi får träningsspela, utan väntar på nya restriktioner. Det är klart att killarna tränar för att spela matcher, och det är klart frustrerande att inte få visa upp sig på helgerna. Men jag tycker att vi hanterar det bra i gruppen, och håller nivån uppe på träningarna i veckorna.

På spelarsidan har det inte hänt så mycket från förra månaden, vi har haft U19 spelare uppe så gott som varje träning, och dom spelarna som har varit uppe har tagit för sig bra. På ledarsidan har vi fått in en ny målvaktstränare i Johan Dahlin, en fantastisk förstärkning som vi är oerhört glada för att fått in i gruppen. Johan med sina erfarenheter kommer bidra mycket till Calle och Jacobs utveckling.

 

U-19/Akademin (Daniel Nilsson)

Vi har kommit en bra bit in i försäsongen. Nivån är högre i år jämfört med tidigare år och vi upplever att vi tar stora kliv framåt för var träning vi genomför. Kontrakt kommer att skrivas med U19-truppens spelare under veckan, vilket vi ser som ett stort steg i vår satsning. Varje vecka lyfter vi upp 1-2 spelare från U19 till A-lagets träning. Här får de känna på nästa nivå och se vilka steg de behöver ta för att nå dit. 

 

Akademin

Vi hoppas att inom en snar framtid kunna presentera de tränare som arvoderas från U14 och uppåt. Arvoderade tränare är en viktig del i att kunna utveckla och utbilda våra spelare. Vi ser detta som en bra aktivitet för att på sikt nå IFK:s mål om att 50 procent av spelarna i A-truppen ska vara från akademin.

Vi fortsätter att lyfta upp spelare för att träna med den åldersgruppen som är över spelaren. Detta gör vi för att spelaren ska få känna på nästa nivå och motiveras till fortsatt utveckling. 

Vi planerar även för nya utbildningar där vi vill erbjuda attraktiva utbildningstillfällen för alla våra ledare från de som tränar våra yngsta lirare till tränarna i de äldsta åldersgrupperna. 

 

U-lagen (Jonas Enetjärn m.fl.)

Fortsatt endast träning tillåtet för våra U-lag i februari.  Nästan alla lagen har valt att bedriva träningen utomhus, vilket var tufft med ovanligt mycket snö och kyla. Härdande! Men som en kille sa, "jag föredrar -6 framför +30 som det var i augusti". 

Läget i de olika lagen då? 

De allra yngsta, benämns U6 (födda 2015), har haft vinteruppehåll och kommer igång igen i mars. 

U7 tränar en gång i veckan. En tapper skara har drillats av Niklas och Elida. Några från det blivande U5 har varit med här också. 

U8, som är vår största grupp, har kört på utomhus hela vintern. De har ännu inte fått spela sin första riktiga match, men förbereder sig väl inför det med fokus på anfall och försvarsövningar. Och nya matchtröjor. 

U10 och U11 kör ett pass/vecka i Qpoolen och ett pass på konstgräset. I dessa lag behövs det fler ledare som vill vara med och hjälpa till att träna killarna. 

U12 växer så det knakar och de kommer att ha två lag med i seriespel under våren. Ett glatt och mycket träningsvilligt gäng. 

U14 har istället för fyspassen på tisdagarna haft tre stycken digitala utbildningar i värdegrundsarbete. Alexander Fridlund från rfSISU har lett dessa träffar. Vid ett av passen var några av klubbens juniorer med som "gruppledare" när killarna fick diskutera olika scenarier som kan uppstå. Ett viktigt och lyckat initiativ som kommer tas efter av andra U-lag i föreningen. 

U15 har haft besök av perceptionscoachen Abbdu Abbas vid två tillfällen i februari som drillat killarna med många nya övningar och slipat på detaljer. I U15 slussas några killar kontinuerligt upp till U17 (och får på det viset ytterligare ett pass i veckan utöver de tre som redan körs) och några från U14 går upp till U15. Från Vittsjö har det dessutom kommit Hannah Sjödahl som får extra träning/matchning i kvalitativ omgivning. 

U17 gnuggar vidare och förbereder sig för seriespel och DM. Här lyfts det upp killar till U19 så att de hela tiden utmanas och utvecklas i en bra träningsmiljö. 

Nu ser vi fram emot en tuff och hård marsmånad så vi alla är rustade inför seriepremiärerna i april...(får vi verkligen hoppas!)

JOHAN DAHLIN TILL IFK
2021-02-17 07:05

Johan Dahlin till IFK Hässleholm - men ”bara” som målvaktstränare - den landslagsmeriterade stjärnmålvakten fortsätter vakta MFF-målet när han blir frisk.
Johan, som fyller 35 under kommande säsong, har kontrakt över ytterligare tre säsongen med Malmö FF och har opererat sin axel och för närvarande är det rehab som gäller.
-Ja, det är mycket rehab just nu så det blir skönt att fokusera på nåt annat, om jag sen pluggar till advokat eller är målvaktstränare i IFK har ingen betydelse, förklarar Johan och fortsätter: Det är ju inte så att jag slutar när jag är tillbaka i spel i MFF, även om vi får anpassa mina målvaktsträningar till situationen i MFF…
-Jag tycker det skall bli jättekul, när Johan frågade tvekade jag aldrig…
Och Johan, det är IFK:s huvudtränare Johan ”Sheriffen” Persson.
Och herr Dahlin och Persson är sambo med två tvillingsystrar från Hästveda, Persson bor i Hästveda och Dahlin i Hässleholm, ett par långa målvaktsutkast från Österås.
-Jag trivs redan i IFK, det är många kärvänliga personer i klubben, säger Johan som genomförde sin första träning med IFK igår kväll.
Och svågern är nöjd?
-Jag är extremt glad över att Johan tackade ja, bedyrar Johan ”Sheriffen” Persson.

Johan Dahlins karriär:

-2003 Trollhättans FK
2004 Åsebro IF
2005-09 FK Lyn
2008Trelleborgs FF (lån)
2009-2013 Malmö FF
2014 Genclerbirligi
2015-17 FC Midtjylland
2017- Malmö FF

Landskamper:
24 U21
4 A
Månadsbrev februari
2021-02-01 13:07

Allmänt

 

Vi säger välkomna till ett nytt år med IFK! 

Vi vill gärna att 2021 blir året som du engagerar dig i IFK. Man behöver inte sitta i styrelsen för att vara engagerad, utan vi har många spännande saker på gång där vi gärna vill ha dig med. Eller kanske du känner någon som tycker det är kul att få en massa nya vänner och samtidigt göra en insats i IFK?

Inventeringen som genomfördes igår på Maxi är ett bra exemple på hur vi är starka och har trevligt tillsammans. Inte nog med att ni gjorde en viktig insats för en viktig sponsor, ni lärde förmodligen känna personer i klubben som ni tidigare inte träffat. Tusen tack till alla er som hjälpte till, en del med mycket kort varsel. Ni är alla vardagshjältar!

Det finns säkert en och annan nybliven pensionär som funderar på vad man ska göra på sin fritid. Hör av er till någon inom IFK, Mia på kansliet, eller någon i styrelsen. Ni hittar kontaktinformation på hemsidan, men den enkla varianten är att skicka ett mail till styrelsen@ifkhassleholm.se. Berätta vad ni är intresserad av, och förmodligen duktigt på, så tar vi ett snack och ser om vi kan göra tillsammans.


Vi vill även slå ett slag för arbetet med vår värdegrund inom IFK, vilket ni kan läsa om på hemsidan under Föreningen. Under februari kommer arbetet att startas med flera aktiviteter som involverar spelare, tränare och ledare. 


A-truppen (Johan Persson)


Nu har vi varit igång ca 3,5 vecka av försäsongen, vi är inne i en tuff träningsperiod nu, och killarna får kriga på ordentligt. Jag är väldigt nöjd med killarnas inställning och kämparglöd. Just nu ligger träningsfokus för det mesta på det fysiska, att bygga upp en grund, där kommer vi ligga ett par veckor till.


På spelarsidan har vi fått in Daniel Kardum från WMA IK, och det är vi väldigt glada för. I Daniel får vi en stark, etablerad och klok spelare som har rutin både från division 1 och flera säsongen från division 2. Vi är också väldigt nöjda med att vi har lyckas förlänga kontraktet med Amel Crnalic. Amel har fina kvaliteter som vi hoppas han får ut under årets säsong.

Truppen börjar ta form och jag tycker den ser väldigt intressant ut, vi tittar på någon position till innan vi är färdiga. Nu väntar vi på att dra igång träningsmatcherna, Corona restriktionerna gör att vi än så länge inte får spela.

 

U19/akademi (Daniel Nilsson)

 

U19 har dragit igång försäsongen. I år har vi skrivit kontrakt med ca 22 spelare vilket ökat nivån i gruppen. Vi arbetar ständigt för att utveckla verksamheten och ta kliv både som lag och som individer. Vi har under uppstarten haft två spelare från U19 i träning med A-truppen varje vecka.  U17 har på samma sätt skickat upp spelare till oss. Vi ser det enbart positivt att integrera träningen på detta sätt.

 

Akademin

Akademin hade uppstartsmöte i veckan med alla spelare och ledare. Johan Persson var på plats (digitalt såklart) och presenterade sig själv och sitt sätt att se på fotboll. Vi är inne i slutfasen av projektet ”arvoderade tränare” och hoppas snart kunna presentera resultatet. Vi ser fram emot ett spännande 2021, där vi alla tillsammans ska fortsätta jobba med kvalitet framför kvantitet.

 

U-lagen (Jonas Enetjärn m.fl.)

 

Det nya året börjar som det förra slutade, enbart träning tillåtet. Dessutom med en begränsning att träningsgruppen bara får bestå av 8 st killar/övning. En utmaning för oss ledare att få ihop meningsfulla och utmanande träningar. För de yngsta lagen innebär det inte så stor förändring eftersom träningarna ofta består av olika stationer och grupperna naturligt roterar. För de äldre lagen innebär det att "stort spel", nötandet av positioner mellan lagdelar, förflyttningar etc. får vänta tills direktiven ändras. Även matchspel får vänta. Något vi längtar mycket efter!

Förutom att vi begränsats av Corona så ställde snön till det lite i januari med några inställda träningar som följd. 

Alla våra U-lag är igång med utomhusträningen. Några lag tog chansen att gå in i Qpoolens värme när det blev tillåtet i slutet av månaden. 

I de äldre lagen (U14-U15-U17-J) lyfts några killar upp i ett äldre lag för att de ska få känna på ett tuffare tempo och få chansen att utmanas och utvecklas. Sedan tar de med sig sina erfarenheter tillbaka till sina egna lag igen och höjer nivån där.

U14 hade vid en träning besök av Vittsjös anfallare Paulina Nyström som instruerade killarna i skott och avslut. Ett uppskattat besök som säkert kommer upprepas. 

Nu hoppas vi på att vi snart får komma igång med "vanliga" träningar och matcher igen!

Kardum - en rutinerad kille
2021-01-29 23:19

IFK:s senaste nyförvärv är en kille med rutin, Daniel Kardum, 30 år.
Daniel som är processoroperatör började lira boll hemma i Arkelstorp där han snabbt hamnade i VMA:s A-lag och har var med när klubben med den fantastiskt idylliska idrottsplatsen tog steget upp i div. 3 - och mötte IFK på Österås.
Sen fortsatte karriären i Kristianstads FF, hem till VMA igen, sedan IFK Osby där han spelade seriefinal på Österås mot IFK.
-IFK vann med 4-0, minns Daniel och försöker se deppad ut…
Sedan blev det Nosaby IF och Kristianstads FC och så VMA igen - och nu IFK.
Men det är inte första gången IFK försöker värva Daniel.
-Jag har varit i klubbstugan en gång tidigare, men då kändes det inte rätt, men nu är jag sugen säger Daniel och drar på sig den gulsvartrandiga IFK-tröjan.
Och nye tränaren Johan ”Sheriffen” Persson välkomnar Daniel med en” coronahälsning”.
Wilgot Adamsson 28/6 1944 - 13/1 2021
2021-01-22 21:35

En skyttekung har lämnat oss, Wilgoth Adamsson blev 76 år, IFK Hässleholm har sorg.
Wilgoth växte upp i Hässleholm i en familj med stort IFK-hjärta, hans pappa Bertil och hans sex bröder var alla gulsvartrandiga och alla spelade fotboll i IFK utom farbror Rune.

Wilgoth började i pojklaget, fortsatte i juniorlaget och redan som 17-åring fick han göra debut i A-laget, där han behöll sin plats som center i femmannakedjan under hela 60-talet. 
Wilgoth spelade också i Skånes landskapslag för juniorer tillsammans med legendaren Bosse Larsson och Wilgoth var även duktig handbollsspelare i IFK Hässleholms helvita lag som var framgångsrika under dessa år. 

När IFK fyllde 100 år 2005 och gav ut en jubileumsbok porträtterades Wilgoth av sin gamle lagkamrat från IFK-pojklaget ,Claes-Allan Lundin, yrkesverksam som journalist på Norra Skåne och sedermera Kvällsposten i Malmö.
På Claes-Allans fråga om roligaste minnet blev Wilgoths svar: - Bland många fantastiska minnen så väljer jag nog när jag gjorde 5 mål på Hässleholms IF i en Norra Skåne Cupfinal på gamla Göingevallen, vi vann med 6-2, NSk-cupen var stor på 60-talet…

Den ljuslockige ynglingen hade målkänsla och formligen öste in mål, vann skytteligan och karriären fortsatte i bland annat Helsingborgs IF och Emmaboda IS och under tiden utbildade han sig och under stora delar av vuxenlivet bodde sedan Wilgoth med hustrun Majvi och dottern Kristin i Luxemburg och Bremen, där han var teknisk chef för det amerikanska företaget RPM.

Under åren ute i Europa missade Wilgoth aldrig att besöka IFK:s hemmamatcher när han gästade hembygden - och när han sedermera åter bosatte sig i Sverige blev det i Skyrup utanför Tyringe - och väl på hemmaplan tog han åter upp kontakten med sin gamla klubb och såg IFK:s matcher på Österås och han var också verksam i föreningen Gamla IFK-are där han satt i styrelsen fram till frånfället i veckan.

Omtyckt av alla och med en bred kunskap var han populär i gubbagänget, handlade det om att ställa upp och sälja lotter utanför ICA Kvantum eller att sälja julgranar utanför ICA Maxi, ja då var Wilgoth med. Hans sista, för IFK välgörande insats, var just julgransförsäljning för en knapp månad sedan.
Nu blir det inga fler arbetsinsatser för favoritklubben IFK, Wilgoth har hastigt lämnat oss i stor sorg och saknad. 

Undertecknad träffade Wilgoth ett par dagar innan han gick bort och då gladdes han storligen över att Johan ”Sheriffen” Persson blivit tränare och att IFK hade fått hem Danny Gunnarsson.
-2021 blir en spännande säsong, spådde Wilgoth. 
Nu får IFK spela matcher utan att Wilgoth sitter på läktaren.
Och vi är många som saknar honom.

Lennart Månsson, IFK Hässleholm
Nyheter från våra lag
Sommarfotbollsskola, 24/11 14:49 
Herr, 24/10 19:35 
Herr, 24/10 09:04 
U7, 12/10 17:32 
Herr, 05/10 11:09 
 
NÄTVERKSMEDLEMMAR